Fjorten Dage i Eves Liv

 

Hvad har en gren med grønne blade at gøre med Eve?
Ja, det kan du jo finde ud af. Bogen udkom den 14. april 2020. Den foreligger også som Ebog.

 

Romanen handler om Eve. Den følger hende fjorten dage igennem livet, fra hun er en lille glad og bekymringsfri pige på syv år indtil hendes halvfjerdsårs fødselsdag. De fjorten dages sorger og glæder er væsentlige i forhold til at forme Eves liv. Det er fjorten dage, der fortæller om en stor sorg i Eves liv og om hendes udvikling over en ulykkelig og forvirret ungdom, indtil drømmen kommer ind i hendes liv. En drøm, der kommer til at gøre hende til et fremtidens ikon og til et håb for Jordens mangfoldighed.


Ja, det kan du jo finde ud af. Bogen udkom den 14. april 2020. Den foreligger også som Ebog.

 

 

 

Romanen handler om Eve. Den følger hende fjorten dage igennem livet, fra hun er en lille glad og bekymringsfri pige på syv år indtil hendes halvfjerdsårs fødselsdag. De fjorten dages sorger og glæder er væsentlige i forhold til at forme Eves liv. Det er fjorten dage, der fortæller om en stor sorg i Eves liv og om hendes udvikling over en ulykkelig og forvirret ungdom, indtil drømmen kommer ind i hendes liv. En drøm, der kommer til at gøre hende til et fremtidens ikon og til et håb for Jordens mangfoldighed.

 

I romanen Fjorten Dage i Eves Liv er der et afsnit (en dag), hvor bevarelse af mangfoldighed i naturen er specielt i fokus. Men romanen handler ikke kun om det. Det er først og fremmest en historie om, hvad livet gør ved os. Et menneske er hverken lykkeligt eller ulykkeligt fra ende til anden i livet. Heller ikke Eve, der var en livsglad pige, indtil hun oplevede en stor sorg, der fik hendes livsfundament til at vakle. Dengang  (omkring 1960) var man ikke særlig bevidste om børns sorg. Eller måske ville man skåne dem for sorgen. Ihvertfald var normen, at man ikke talte med børn om døden. Og det var ikke normalt, at børn var med til at tage afsked med den døde. Heldigvis er der sket en ændring, hvad det angår. Det er foreningen Skyggebørn med basis i Aalborg et rigtig godt eksempel på, idet de hjælper børnene til at rumme sorgen. Eve insisterer selv på at følge nogen af de anvisninger, som Skyggebørn giver i dag, men hun er meget alene med sorg og savn. Hendes barndom, ungdom og faktisk hele hendes liv påvirkes af sorgen. Romanen undersøger de mekanismer og tilfældigheder, der skaber grobund i Eve, sådan at hun på trods af en ulykkelig barndom og en ulykkelig og forvirret ungdom, får stykket sit liv sammen på en måde, der i sidste ende lader hende vokse ud over den almindelige hverdagsdanskers liv. 

Lektørudtalelse/materialevurdering af Stine Grabas

En følelsesmæssig stærk roman, hvor sorg og kærlighed er de primære temaer. Man skal lige fanges af romanen, men derefter har den nogle gode skift i tiden, som vækker nysgerrigheden på Eves liv. Der er en del sex i den, så den er ikke for sarte sjæle.

 

Forlaget Mellemgaard har sendt denne pressemeddelelse ud. Nedenfor kan du læse mere om romanen, der er min ottende udgivelse.

Elefanten har en lænke om det ene ben.Den står bare og tripper på stedet. Det føles helt anderledes, end når bjørnemanden står og går på det samme sted. Han er jo bare en skulptur. Men elefanten er levende. Det kramper i min mave at se ham stå sådan. Imellem elefanten og os er der en dyb grav ligesom udenfor. Elefanten stirrer ud over graven med et tomt blik. Snablen hænger slapt ned. Så får elefanten øje på mig. Dens øjne kigger lige ind i mine.

"Hjælp mig!" råber den, uden at andre end jeg kan høre det.

Jeg ved ikke, hvem der har mest brug for hjælp. Den eller mig. jeg begynder at græde.

"Jeg vil hjem," hulker jeg.

 

Uddrag fra min nye roman Fjorten Dage i Eves Liv.

Næsehorn fra en artikel i Nordjyske den 2. Marts 2020. Næsehorn har også deres erettigelse på denne jord, men artiklen handler desværre om, at 46 næsehorn er dræbt i Botswana i løbet af ti måneder. Det svarer til 10% af landets bestand. 
Denne artikel bekræfter desværre, at afsnittet om naturbevarelse er særdeles aktuelt.

Læs mit læserbrev i Nordjyske den 11. marts nedenfor. 

 

Når næsehornet Inkululeko at føde?
 
Den 2. marts var der en artikel i Nordjyske med et billede af to pragtfulde næsehorn. Ser man nærmere på billedet, ser man, at næsehornene har fået savet hornene af. Det er der desværre en grund til, for næsehorn med horn lever livet ekstremt farligt. Krybskytter tjener godt på at slå næsehornene ihjel og save hornene af.  Mellemmænd tjener endnu bedre på dem end krybskytterne. Hornene ender i Asien, hvor de sælges for op til 60.000 dollar pr. kilo ifølge artiklen. 
Botswana er kendt for at have styr på krybskytteri, men i løbet af kun ti måneder er 46 næsehorn ifølge artiklen blevet dræbt af krybskytter. Dette er en katastrofe, da det svarer til 10 % af landets samlede næsehorns bestand. Når det vurderes, at der kun er 25.000 næsehorn tilbage i den afrikanske natur, er det alvorligt. Botswana er det afrikanske land med den største bestand af elefanter. 130.000 elefanter lever inden for landets grænser i de 25% af landets areal, der er dækket af nationalparker.
Hvem er Inkululeko? 
Inkululeko er et næsehorn, der blev frarøvet sin mor som lille. Dem er der desværre mange af. Heldigvis er der mennesker, der gør en forskel for verdens dyr. Sådan et menneske er Eve. Hun vokser op i Aalborg. På  hendes ti års fødselsdag inviterer morfaderen hende i Zoologisk Have. Der møder hun en elefant med lænke om benet. Det er et møde, hun aldrig glemmer. Hun beslutter, at hun vil arbejde med vilde dyr. 
Læseren har nok ikke hørt om Eve. Det kommer måske med romanen Fjorten Dage i Eves Liv, der udkommer 14. april. Hør mere om den på Nordjyskes stand på Ordkraft. 
Jeg var selv i Botswana ved Chobe River. Jeg så med egne øjne området, som jeg har ladet Eve og hendes elskede John have deres wildlife refuge i. For mig var det paradis. På en dag så jeg 300 elefanter bade i floden. De kom fra alle retninger for at komme ned til det kølende vand. Der var kæmpemæssige hanner, lidt mindre hunner og unger i alle aldre. De rumlede og trompeterede og havde en fest. Og der var ikke kun elefanter. Jeg så også et næsehorn med sin unge (jeg håber, de lever endnu). Elefanter og næsehorn skaber  de afrikanske landskaber, som de selv er en del af. Næsehornene er vigtige græsædere. På grund af de store mængder føde, de har brug for, skaber de rum til de mindre arter. Elefanterne skaber vandhuller og holder dem med vand i tørtiden. Det hjælper de mindre dyr til at overleve de tørre måneder. Desuden æder elefanterne af buske og træer og de er derfor - ligesom næsehornene - vigtige bidragydere til skabelsen af og opretholdelsen af deres egne levesteder. 
Jeg så også giraffer, bøfler og flodheste. De har også deres berettigelse, ligesom den løvefamilie, jeg så, kuduerne, perlehønsene, impalaerne, bavianerne, marabustorkene og mange andre arter. Alle har deres vigtige plads at udfylde for at opretholde naturens balance. Ikke en art kan undværes. Men forsvinder de store karismatiske arter, får det større konsekvenser. Risikoen er, at flere af de mindre arter også forsvinder fra Jordens overflade. Derfor er det en katastrofe, når 46 næsehorn dræbes på ti måneder, og derfor er det katastrofalt, at flere og flere elefanter - også i Botswana - må lade livet for en krybskyttes hånd. 
Nej, Inkululeko (xhosa: frihed) er ikke rigtig. Hun er et næsehorn, der kun findes i en bog. Er det sådan, vi ønsker at kende næsehorn 
for fremtiden? Beskrevet på gulnede sider i gamle bøger, i gamle dokumentarfilm eller opbevaret i Zoologiske Haver. 
Jeg siger nej tak!
Og Eve er ikke rigtig. Hun er et fantasivæsen, men der er mange derude, der kæmper for dyrearters overlevelse. Lad ikke deres kamp være forgæves. 
Tak til hver og en, der kæmper en kamp for de vilde dyrs overlevelse i naturen.
 
 
 
 
 
 
 

 

Ingen tvivl om, at dette er det rette liv for elefanter. Afrikanske elefanter bader ved Chobe River i 2010. Jeg er fotografen. Den dag var Chobe River i det sydlige Afrika fuld af elefanter. Jeg talte over tre hundrede individer. Der var kæmpemæssige hanner, knap så store hunner og unger i alle aldre. For mig var det et privilegie at se disse fantastiske dyr. Og nu har de inspireret mig til, at Eve, der vokser op med en stor sorg, bliver et ikon indenfor naturbevaring og bevarelse af naturens mangfoldighed.
Asiatiske domesticerede elefanter skal også have det godt. Her vasker jeg en af slagsen (eller er det mig, der bliver vasket) i Thailand januar 2020. Selv om Eve tager sig af afrikanske elefanter i romanen “Fjorten Dage i Eves Liv” føler jeg mig nærmest som hende. Elefanten på billedet er tres år. Hun har arbejdet hele livet med at slæbe tømmer eller bære turister. Nu har hun fået lov til at gå på pension. Hun får ikke mere bullhooken at mærke på sin hud, men bliver blot vist til rette af en blid stemme. Og når dagens turistbesøg med badning og hygge er ovre, går hun og hendes medelefanter sine egne veje i deres store område. Hun bor i det, der hedder et Elephant Sanctury.

| Svar

Nyeste kommentarer

29.05 | 17:06

Mine burmesere har heller aldrig haft problemer med at åbne kattelemmen selvom den var låst indefra! De andre har aldrig lært det😊!
Da jeg lejede mig ind på en vens bondegård med bl.a høns var der en tydelig forskel på mine to burmesere og de to Maine Co