Roman

Anna Rubina SLÆGT

Anna Rubina har familie i øst og vest.

Udkom 30. marts 2013 på Forlaget Mellemgaard

 

Redaktør Kirchheiners vurdering/kommentar:

 

Teksten er skrevet i en letflydende, ironisk og humoristisk sprogtone, der gør læsningen til en fornøjelse og gør, at selv tunge alvorlige emner aldrig bliver tunge at læse om, men kommer læseren i møde med sit legende og levende sprog.

 

  Historie, miljø og kultur bruges på en utrolig flot måde som baggrundstæppe for den fiktive historie. Til tider optræder fantastiske træk i teksten som en art magisk realisme. Det er en meget fin måde at væve den pakistanske tradition og kulturhistorie sammen med den danske på i teksten.

 

  Det er en fin og velskrevet tekst, den er velkomponeret og skrevet med stor indlevelse. Beskrivelserne af stemninger og forholdet mellem mennesker er levende og gør, at enhver læser kan leve sig ind i den fiktive verden, du opbygger og har let ved at identificere sig med personerne.

 

  Bogen indeholder meget fine stemningsbilleder og en fin skildring af det psykologiske spil mellem mennesker og samspillet mellem dem, specielt dialogerne lyder naturligt, som når folk taler, og er med til at opbygge romanens rum og univers og til at danne klare billeder af situationen i en scene, så alle scenerne fremstår tydeligt for læseren.

 

Se mere på www.mellemgaard.dk 

Her har jeg netop fortalt om mit forfatterskab med fokus på bøgerne om Anna Rubina på den nystartede forfatterskole South Gate Society i Aalborg.

Uddrag af bogen:
Da Mohammad Rahim stod op, stak hun ham en plade:
- Jeg har det ikke så godt i dag. Jeg har hovedpine.
- Det plejer du da ikke at have ...
- Men det har jeg altså i dag. Gider du lige dæmpe stemmen!
- Åh, undskyld.
Så snart han var væk, startede hun sin lille røde Fiat 127 og kørte til apoteket. Hun parkerede bilen på den parkeringsplads, der var beregnet til apotekets kunder, steg ud og gik ind. Idet hun gik hen til skranken for at vente på, at det skulle blive hendes tur, syntes hun, at alle måtte kunne se det - den ændrede, lidt blødere gang og hendes ansigts friske strejf af mirakel. Da det endelig blev hendes tur, fremførte hun sit livsvigtige ærinde med en stemme, der dirrede af spænding. Luften var som sagogrød, syntes hun. Umulig at trække ind igennem næsen for slet ikke at tale om ned i lungerne, der peb hæsblæsende og blandede sig med lyden fra hjertets alt for hurtige rytme.
- Jeg vil gerne bede om en graviditetstest.

 

 

Om forfatteren:
Bogen er den første af to om Anna Rubina og hendes familie. Det er Gitte Paracha Thorhauges debutroman.
Inspirationen har hun fået fra ægteskabet med en pakistansk mand og mødet med hans store og spændende familie.
Gitte Paracha Thorhauge har tidligere udgivet to digtsamlinger.
Omslagsgrafiker: Louise Nissen Vilshardt
Genre(r) Skønlitteratur
Udgivelsesdato 30. Marts 2013
ISBN-13 9788793025127
ISBN-10 8793025122
Forlag Mellemgaard
Emner Roman,
Indbinding Hæftet Bog
Sprog Dansk
Udgave 1
Sidetal 190

 

Du kan læse Poul Høllund Jensens anmeldelse af Anna Rubina bøgerne under Anna Rubina. Anmeldelsen er også at læse på www.metrord.bloggerslounge.dk og på www.bogrummet.dk  

August 2013 Jeg læser op af romanen om Anna Rubina ved en dejlig havereception.

Lektørudtalelse Anna Rubina Slægt

Materialevurderinger - uge 2013/17 (side 129 af 138)

Lektørudtalelse (13/17) 2 989 706 9 (V)

 

Thorhauge, Gitte Paracha: Anna Rubina - slægt /forfatter: Gitte Paracha Thorhauge - mellemgaard - 189 sider.

 

Anvendelse/målgruppe/niveau

Slægtsromanen har et indlevende lokalt (ålborgensisk) og internationalt islæt (Indien, Pakistan, Afghanistan), som vil tiltale læsere af romaner, hvor "øst møder vest". En god og underholdende romandebut for læsere af bl. a. slægtsromaner.

 

Beskrivelse

Thorhauge (f. 1953 og pakistansk gift) har udgivet 2 digtsamlinger. Danske Christense og pakistanske Mohammad Rahim møder hinanden i London, forelsker sig, og flytter til Aalborg. Forud skildres Christenses danske arbejderfamilie med indremissionske rødder og Mohammads fattige pakistanske. C. kan ikke blive gravid, og kaster sig i stedet ud i et rengøringsvanvid, indtil hun læser en artikel, som får hende til at forføre Mohammad påny, og Anna Rubina bliver født. Her slår hverdagsskildringen over i det magiske, da fosteret i C.'s mave snakker urdu, og endda foregriber historiens gang. På Mohammads side er der også en mærkelig fødsel, hvor barnet har bagudvendte fødder, og derfor sættes ud. Romanen har indlevende skildringer af det ålborgensiske miljøog Mohammads liv i Pakistan og Afghanistan, med gode dialoger og underholdende handling. En charmerende slægtsroman med et magisk touch.

 

Sammenligning

Romanen falder fint i tråd med magisk realisme som fx. Tiden hænger på træerne, og skildring af muslimske familietraditioner som fx. Skriften i min pande.

 

Samlet konklusion

Første del af serien om dansk-pakistanske Anna Rubinas slægt. En velskrevet, indlevende og underholdende kærlighedsroman med skildring af hverdagsliv i 1900-tallet i øst og vest, iblandet en portion magisk realisme.

 

Grethe Lorentzen

 

Hermed lektørudtalelsen angående Anna Rubina Slægt. Den er jeg sgu stolt af.
Oplæsning fra Anna Rubina Slægt
Jeg læser om Christenses besøg på apoteket.

| Svar

Nyeste kommentarer

29.05 | 17:06

Mine burmesere har heller aldrig haft problemer med at åbne kattelemmen selvom den var låst indefra! De andre har aldrig lært det😊!
Da jeg lejede mig ind på en vens bondegård med bl.a høns var der en tydelig forskel på mine to burmesere og de to Maine Co